Elektrostimulacija

elektrostimulacija

Elektrostimulacija je savremeni tretman kojim se ubrzava mršavljenje,

redukuje celulit i vrši oblikovanje tela – body electroshaping. Kako? Tako što se dejstvom specifičnih struja mišići podstiču na rad, čime se povećava potrošnja masnoća i ugljenih hidrata, pojačava cirkulacija i detoksikacija, oblikuju mišići i poboljšava tonus tela.

Međutim elektrostimulacija nije samo prosto podsticanje mišića na rad. To je elektroterapijski tretman visokosofisticiranim aparatom niskofrekfentnih struja, kojim se uspešno deluje na razgradnju masnog tkiva i celulita i sagoreva energija oslobođena iz masnoća, pojačava protok telesnih tečnosti i poboljšava razmena materija.

Istovremeno se jača mišićna struktura, daje im se čvrstoća i podiže tonus, a figuri se vraća vitkost. Poboljšana ukupna cirkulacija i periferna mikrocirkulacija dovodi do obnavljanja ne samo dubinskih već i površinskih slojeva tkiva, a koža se revitalizuje, zateže i podmlađuj

Primena elektrostimulacije

Kao terapijska procedura u estetskim tretmanima tela i lica kod:

• Remodeliranje tela -total body shaping-a
• Anticelulitnih programa
• Smanjivanja gojaznosti
• Ublažavanja problema sa cirkulacijom
• Učvršćivanja tela, poboljšanja tonusa i elastičnosti kože
Posebno je delotvorna kod tretmana za uklanjanje masnih naslaga na najkritičnijim delovima tela kao što su stomak, butine, zadnjica i bokovi.
Kao popularna podrška vežbama na svim nivoima radi opšteg poboljšanja kondicije – ličnog fitness-a putem pasivnog vežbanja. Bez obzira da li se vežba za bolju kondiciju ili u sportske svrhe, električna stimulacija mišića pomaže da se željeni ciljevi dostignu brže i sigurnije. Bitan efekt korištenja EMS je poboljšano opšte stanje kondicije – ličnog fitnessa. Dobija se snažnija i čvršća muskulatura, bolje držanje tela i povećava kapacitet za ostale vrste vežbanja.

Ostvareni efekti

• povećava se potrošnja masnoća iz nagomilanih masnih naslaga
• smanjuje se volumen i obim kritičnih delova tela
• redukuje se celulit
• stimuliše se snabdevanje tkiva krvlju i podstiče i ubrzava detoksikacija
• oblikuje se mišićna struktura i učvršćuje tkivo
• poboljšava se tonus, smanjuje opuštenost kože i poboljšava njena čvrstina i elastičnost
• stimulativno deluje na celo telo

Elektromišićna stimulacija se koristi kao zasebna estetska procedura ili u kombinaciji sa drugim tretmanima. Kombinovanje sa drugim procedurama nipošto ne znači prosto nagomilavanje različitih tretmana već njihova stručna primena putem pravilnog izbora različitih vrsta postupaka, njihovom ispravnom redosledu, odgovarajućem intenzitetu dejstva i vremenskom trajanju. Ovako kombinovanim tretmanima mogu se postići dodatna pozitivna dejstva i ostvariti neuporedivo bolji rezultati.

Princip rada

Preko elektroda koje su postavljene na telo indukuju se strujni impulsi i stimuliše mišićna reakcija, kontrakcija odnosno vibracija. Stimuliranje i aktiviranje mišićnih vlakana električnim mikrostrujama približno prestavlja pandan fizičkom vežbanju. Time se postiže tonus mišića i vrši naizmenično njihova kontrakcija i opuštanje tj. mišići vrše rad.

Da bi zadovoljili svoju potrebu za energijom mišići koriste okolne masne kiseline sagorevajući ih tokom toga rada. Kod elektroostimulacije se koriste različiti tipovi struje i različite frekvencije čime se mogu izazivati specifične kontrakcije već prema različitim namenama i željenim rezultatima: za uklanjanje masnoća, mršavljenje, uklanjanje celulita, povećanje mišićne mase, definiciju (fino oblikovanje) mišića, relaksaciju, eliminaciju toksina, limfnu drenažu i masažu itd.

Inače, korišćenje elektrostruja i prve primene elektroterapije datiraju s početka nove ere kada su u Egiptu korišćene morske ribe (drhtulje) za lečenje glavobolje i artritisa. Početkom 17. veka William Gilbert, lični lekar kraljice Elizabete, prvi je klasifikovao elektrostimulaciju na naučnoj osnovi što je kasnije dovelo do njene primene u medicinske svrhe.

Razvoj čitave lepeze uređaja koji se koriste u lečenju ili ublažavanju različitih vrsta zdravstvenih tegoba kao i u kozmetologiji, učinio je da danas elektroterapija ima nezamenjivu primenu u medicinske, estetske i sportske svrhe.